Monday, December 17, 2012

See Me In ICU - Part 3 (FINALE)


SAMBUNGAN DARI PART 2...

Hari ke-3 di ICU, hari Selasa. baru aku sedar. tapi itu pun still blur lagi. doctor cakap tu effect dari antibiotic n antivirus yang still ada dalam badan, itu yang macam bengong bengong sikit. lapar? mestilah! nak makan sendiri tak boleh, bersuap lah apa lagi. bila lagi nak manja-manja dengan mama ye dak, time ni la kan. tak kan nak suruh akak nurse pulak tolong suapkan, kang ada makan nasi lauk jarum injection pulak jadinya. dah 3 hari tak makan, faham faham je lah kebulur dia macam mana. tapi agak agak lah, takde lah sampai pinggan mangkuk tu pun aku nak telan. oh ya, makanan kat sini tak best langsung. ya, langsung! semuanya nak tawar. rasanya makan nasi lauk cekedis mister potato lagi best dari makan lauk hospital.

Ramai yang tanya, 'weh, masa engko koma hari tu ada mimpi pelik-pelik tak? ada tak dapat petunjuk masuk syurga ke neraka ke apa ke?' wohhhh...takde la sampai tahap macam tu. entah la, time tu tak sedar apa. seriously rasa macam tidur je, takde nak mimpi pelik-pelik ni. kalau ada pun maybe aku dah lupa. mimpi ni bukan boleh ingat lama-lama sangat pun ye dak, bangun tidur kejap je dah lupa. cuma masa koma hari tu, dengar cerita air mata aku menitis (womboi ayat...) n mata aku terbuka pandang atas time mak sedara aku sorang tu baca yassin n mengucap dekat telinga ni. tapi time tu pun aku langsung tak ingat. yang aku start ingat n sedar balik ialah aku terbangun n nampak mama n adik aku, time tu aku lapar gila. masa sedar, tengok keadaan sekeliling tu memang dah boleh agak aku dalam wad hospital tapi takde lah bajet sampai boleh masuk ICU. setahu aku kes-kes ICU ni semuanya yang kritikal sangat dah.

Actually rasa pelik jugak, sebelum ni pun aku mana pernah ada rekod-rekod pasal masalah kesihatan yang kronik macam ni. Bukan apa, rekod masuk hospital pun takde, inikan pula penyakit kronik. Setakat terseliuh kaki, cramp otot, luka terjatuh time main futsal tu ada lah. Bila agak-agak dah stabil sikit, pada petang tu jugak aku dipindahkan ke wad biasa di tingkat 7. Totally ada la dalam 6-7 hari kot dalam wad biasa ni, lebih kurang la. Dalam wad ni agak santai sikit sebab dekat dengan katil orang sebelah n orang depan, so takdelah sunyi sangat even diorang semua ni dah standard-standard atok dah gayanya. Ok lah dari langsung takde orang ye dak.

Kat wad biasa ni doctor n nurse juz kasi ubat antibiotic n antivirus bila timing dah sampai. Biasanya dalam 1 hari tu ada la 2-3 bag jugak kot dari pagi sampai ke malam. Lengan dah macam mat pet dah. Habis urat kat lengan ni diorang inject, ada la dalam 20+ injection sepanjang 10 hari check-in kat hospital ni. Itu tak termasuk yang practical student tersalah inject lagi, tak jumpa urat katanya. Peh... diorang juz cakap sorry-sorry jek, ingat ni video clip Super Junior ke apa, aku yang sakit ni diorang tak tahu.

Selepas beberapa hari doctor datang buat checkup, aku pun tanya la apa problem sebenarnya. Katanya...aku ni disuspek menghidap meningoencephalitis atau shortform nya ialah meningitis. Mengikut wikipedia maknanya :

Meningoencephalitis is a medical condition that simultaneously resembles both meningitis, which is an infection or inflammation of the meninges, and encephalitis, which is an infection or inflammation of the brainMeningitis is inflammation of the protective membranes covering the brain and spinal cord, known collectively as the meningesThe inflammation may be caused by infection with virusesbacteria, or other microorganisms, and less commonly by certain drugs. Meningitis can be life-threatening because of the inflammation's proximity to the brain and spinal cord; therefore, the condition is classified as a medical emergency.

... Aku tahu engkorang tak faham sangat kan? So secara simple nya boleh diterangkan sebagai jangkitan kuman pada selaput otak. Tapi doctor cakap jangan bimbang coz ni semua masih di peringkat awal n semuanya telah di cover dengan antivirus n antibiotic tadi tu. mmm dah macam laptop pulak ye dak. Ni antivirus Kaspersky 2013 yang latest ke macam mana? Haha

Tertanya-tanya jugak aku, macam mana boleh jadi macam ni ek? Doctor cakap, banyak faktor yang boleh jadi sebabnya. Maybe dari segi pemakanan, maybe dari segi masa rehat yang tak cukup, maybe persekitaran tempat kerja yang tak bersih dan berhabuk, maybe juga tekanan kerja. Entah lah, personally bagi aku lah kan, rasanya semua faktor tu ada kot. Ye lah, kerja construction site, makan tu for sure la tak tentu tempat n tak tentu masa, site berhabuk pulak tu, panas, bising, stress dengan main-cont n client lagi, balik kerja lewat malam, bangun pagi fikir kerja balik, waktu kerja 1 hari dah lebih 12 jam, so rest tak cukup. Bila rest tak cukup n otak pun jammed, badan jadi penat sangat sampai demam. Aku pulak jenis malas nak pergi klinik jumpa doctor selagi boleh tahan. Yelah, aku ingatkan demam biasa-biasa je, setakat ambil panadol acti-fast 2 biji pastu tidur boleh settle lah kan, buat apa pergi klinik. So disebabkan lama sangat tahan demam, lastly demam tu dah jadi bertambah teruk sampai lah jadi macam story kat Part 1 hari tu. Tapi mengikut pandangan tok imam, ustaz, ulamak dan orang-orang kampung pulak, aku ni diganggu oleh makhluk halus atau mungkin disantau oleh pihak yang tak puas hati. eh, aku ada musuh ke? cari makwe pun tak jumpa-jumpa, apehal pulak aku nak cari musuh ye dak. entah la, mungkin ada betulnya jugak cakap diorang tu. dah la masa tu seharian aku tak makan, tambahan pulak badan ni dah sememangnya lemah sebab demam berlanjutan, memang senang la 'benda' tu nak masuk dalam badan. kebetulan pulak time tu tengah maghrib, memang perfect timing lah kan. 'diorang' memang tengah active time-time cenggitu. kalau tak, tak kan tetiba aku nak menjerit sorang-sorang dalam bilik tu sebelum jatuh ye dak, pastu dalam kereta dah bengong macam orang kena histeria. totally time tu itu bukan aku, tapi 'benda' tu dalam badan aku.

Masa koma kat ICU selama 3 hari tu, aku dengar ramai yang datang melawat. kawan-kawan, sedara-mara, skandal, eh? entah la. aku pun tak sure. seriously aku tak ingat siapa n bila diorang datang. tapi ramai yang cakap time tu aku sedar, dah celik mata n siap boleh balas lambai lambai lagi ngan diorang. mmm tak tahu la. cuma kat sini aku nak cakap TERIMA KASIH yang tak terhingga kepada SEMUA pihak, especially for my parents. mama, papa, adik, abang, family, abang arshad, naimi, sara, ahmad, n semua lah sedara yang dekat n yang jauh. nak mention semua kat sini memang tak larat. THANK YOU for your doa, solat hajat, n everything.  tanpa korang maybe aku dah takde. kepada kawan-kawan, thanx for your support. dengarnya kawan sekolah rendah kat Terengganu dulu pun datang melawat, sekolah menengah kat Muar ada, kawan Matrix Johor pon ada, kawan UiTM lagi...uish, memang aku terharu sangat dengan engkorang semua yang non-stop support aku dari hari first aku kat sana sampai sekarang. terima kasih sudi melawat n spend time ngan aku kat hospital, aku appreciate sangat. yang tak sempat tu takpe, aku faham engkorang busy dengan komitmen masing-masing, yelah dah kerja kan, aku tahu la busy macam mana. jangan risau, aku baca semua post n komen engkorang kat facebook, kat twitter semua tu. sorry la yang mana tak sempat nak reply tu ya. yang wish via SMS, WhatsApp semua semua tu pun thanx jugak. agak lama tak on phone, sekali on, mak aii...banyak gila missed call. haha sorry, battery kong time tu, tak sempat nak kisahkan pasal phone. kepada boss, main-cont n client, sorry project delay, tak sempat siap on time. suruh orang lain take over lah pulak okay, saya nak holiday 3 bulan! =p

Okay, dah nak abis dah. sekarang doctor suruh relax dulu kat rumah, at least 3 months tak boleh buat kerja-kerja berat since tulang belakang tempat injection ni belum pulih sepenuhnya lagi. so, say bye bye dulu lah kat futsal. don't worry SNSD FC, i'll be back with you guys, soon. kerja pun aku dah resign, lepas ni tak tahu lagi mana arah tuju, belum decide. mungkin kahwin terus kot. eh, tak! tak! haha. mungkin sambung study atau mungkin kerja kat tempat lain atau mungkin kerja dalam bidang lain. entah, kita tengok lah nanti macam mana. doctor pesan, jangan serabutkan otak dengan masalah, jangan fikir banyak sangat sampai stress, cukupkan rehat n always be happy. haaa.. jadi engkorang kena lah buat aku happy sokmo okay! =p lastly, syukur masih lagi diberikan peluang untuk hidup. mungkin ada hikmah jugak disebalik apa yang terjadi ni, mungkin aku lalai n terlalu leka dengan kehidupan sampai lupakan Dia yang mencipta, Maha Segalanya. mungkin ada kesalahan dan kesilapan yang aku sendiri tak sedar. maafkan aku. untuk itu, sama-samalah jadikan peringatan dari-Nya ini untuk kita perbaiki diri. Bersihkan hati, bersihkan jiwa, dekatkan diri dengan-Nya.


SH : actually sampai sekarang aku still fikir apa aku buat hari last sebelum koma tu, mana aku pergi, makan apa, dengan siapa...hmmm





4 comments:

Sopida Ida said...

alhamdulillah...
semoga semakin sihat aminn
saya update cerita awk ni cuma skrg je saya tgglkn komen...

betol ckp awk...kdg2 kite lupa akan-Nya...apabila kite ditimpa musibah baru kite sedar...
cerita awk ni membuatkan saya lebih bersyukur dengan kesihatan yang dh dianugerahkan oleh Allah SWT kpd kite :)

Schafiq Hasyriq said...

thanx sudi baca cite ni. Aminnn thanx for your wish =)

tu la, jangan lupa bersyukur selalu. sebab kita xtaw nasib kita, kadang2 hari ni elok, esok2 maybe x ye dak =)

fadzlynniza said...

blogwalking dan singgah baca entry ni. sakit datang tak kenal usia. takutnya kalau pergi tanpa sempat mencari bekalan akhirat :( btw, syukur dh sembuh. Semoga Allah merahmati kamu^^

Schafiq Hasyriq said...

Alhamdulillah, now dah recover dah, dah sihat. thanx utk doa dari family n kawan2 kat luar sana =)