Friday, July 27, 2012

Gemuk Dan Kerja

Kerja merupakan perkara wajib bila dah habis study mahupun bagi yang dah taknak study. Tak kerja, mana nak dapat duit? takde duit acane nak makan? nak top up handset? beli biskut raya? bayar bil Astro? isi minyak motor? nak menderma? atau lebih sadis lagi acane nak kahwin? Namun bukan senang nak dapat kerja yang diidam-idamkan. Biasanya kerja yang diidamkan ni memerlukan tuntutan ilmu serta usaha yang lebih. Contoh senang, nak kerja jadi doctor lah misalnya, memerlukan kelulusan yang disahkan. Lainlah kalau korang memang dari kecik bercita-cita nak kerja jadi tukang urut ke, pengedar tiket carpark ke, jual token kat funfair ke, yang tu korang tak payah masuk tadika pun rasanya boleh dah. Sebaiknya, jangan terlalu memilih, memilih sikit-sikit tu takpe, boleh dimaafkan.

Bagi aku yang tengah mencari kerja ni, observation dari senior-senior aje lah yang boleh dijadikan panduan. Salah satu benda yang aku observe pada diorang yang dah kerja ni ialah pasal berat badan. ya, kejayaan bukan diukur melalui berat badan, namun pepatah Uganda ada berkata, "boroi itu lambang kemewahan". Aku perhati je member-member yang dah grade dulu dari aku, pastu start kerja. Sememangnya berbeza jugak diorang berbanding zaman study dulu. Kebanyakkan, bukan semua, tapi kebanyakkannya semakin berisi. Mungkin atas faktor mood barangkali. Mungkin semakin happy bila dah kerja berbanding stress sewaktu zaman study dulu, siapa tahu kan.

So aku mula terpikir, acane pulak aku nanti? Bagi badan yang senang naik macam aku ni mungkin payah sikit nak control. Ketika zaman study dulu, dapat jugak dibalancekan dengan exercise pada waktu free petang-petang lepas kelas. Aku rasa, pada zaman kerja nanti mungkin masa untuk beriadah semakin limited. Pagi-pagi lepas subuh keluar pergi kerja, abis office hour pukul 5, sampai rumah dah nak maghrib. bagi yang  buat OT tu silap-silap boleh tertidur kat ofis. Malam nak berfutsal lagi? itu ikut mood jugak lah. kang excited sangat terajang bola, terlajak tidur, masuk ofis kena terajang ngan boss pulak pagi esoknya kan. abis tu, bila nak exercise? register apply masuk Celebrity Fitness, attend gym tiap-tiap hujung minggu? womboi... semangat betul. rasanya betul cakap zoul, bila dah kerja nanti ada 2 aktiviti je pada hujung minggu, tidur puas-puas untuk recover balik penat kerja seminggu atau luangkan masa dengan member dan famili. kalau aku, aku buat dua-dua.

Rasanya, kesuntukan masa untuk exercise ni lah antara punca utama kenaikan berat badan time kerja nanti. Selain tu, faktor tak kawal makan pun  boleh jadi jugak. iyalah kan, dulu zaman study tak cukup duit asik makan maggi je. Sekarang dah kerja, ada duit, makan la apa nak makan pun. Asal tak makan penampo dah la. Lagi satu, kalau korang punya company tempat kerja tu selalu boss buat seminar, kompem-kompem la dia buat kat luar ofis. Hotel terkemuka mahupun resort-resort tu sudah semestinya. Katakan 3 hari 2 malam punya trip. mesti la siang hari tu je ada meeting, malam-malam ada party makan-makan. Dah boss yang open table, tak kan makan roti nan cheese mamak aje, paling tak pun unta golek, tak pun western punya menu ke, italian ke, jepunian ke, jawanian pun boleh. Makan free beb, tak kan korang nak pura-pura puasa sunat pulak kan. So, bila dah makan benda sedap dan jarang dapat ni, kasi la bantai betul-betul. Berbalik ke ofis semula, bila dah habis meeting tu, jangan ditanya dari mana datangnya 7 dulang Pizza-hut ni. Stay cool, bismillah, makan!

Itu baru kerja, kalau yang dah kahwin tu, yang dah beranak tu lagi lah kan. Dulu sebelum kahwin, makan pun cutting-cutting, kononnya tak habis, sharing is caring. Tapi bila dah kahwin, anak tak habis makan, mak bapak pulak tolong habiskan. Normal lah tu, baru rezeki anak-anak ye dak. Mungkin dulu sebelum kahwin kita merasa perlu untuk menjaga badan bagi menjaga kehendak pasangan masing-masing. Cantik di mata pasangan anda hanya pasangan anda sahaja yang boleh nilaikan. Namun selepas disahkan oleh tok kadhi dengan lafaz 'Sah!' dan kompem dialah milik anda, mungkin prinsip jaga badan yang dipegang dulu sudah tidak relevan lagi. Itu hak kemanusiaan, hak masing-masing, suka hati korang lah kan. Tak kan sampai ke tua pun still nak diet, rugilah kalau tak cuba nikmat makan di dunia ni ye dak. Tuhan kasi nikmat, gunalah nikmat tu sebaik-baiknya, jangan sampai membazir sudah la.

So, senang cerita, bila dah kerja nanti, jagalah makan. Memang syok bila makan sedap-sedap ni, bila rezeki tengah ada, tapi jangan la sampai abaikan kesihatan. Jangan lupa bersenam. Aku rasa bersukan ni bukannya membebankan pun. Bila dah berpeluh tu, badan rasa ringan la sikit. Akhir kata, majulah sukan untuk negara walaupun aku tak tahu bila sukan bola sepak Malaysia nak maju-maju -.-"

SH : makan tido makan tido sama je macam makan online makan online. tak kemana pun.


3 comments:

akmalism said...

rokok aku boleh stop..kalau bab makan ni, mmg susah..haha

Aku Penghibur said...

same bro ..,makan memang tak boleh stop...bro ingt aku x ??

Schafiq Hasyriq said...

rrr...lupe r, yg mane 1 ek? ahha