Friday, July 1, 2011

ORANG kate...AKU rase... : Anak 2nd?

x kesah yg sulung tu abang ke akak ke. x kesah la yg adik tu sorang ke, sedozen ke, 2 lori ke. yg penting anak 2nd. anak kedua dalam family.ape kecow2??

ORANG kate... Anak 2nd x reti memujuk, papehal die wat dono jek, lantak kau la ape nak jadik ,jadik la...ade ku kesah?? memang die xkan pujuk nye pakwe makwe ni...
AKU rase... btol gak tuh. aku pon malas bab pujuk memujuk ni. malas 1 hal, x reti 1 hal. alah, lame2 die ok blk la tu...saje mngade je tuu...rilek ah, x lame pon...rilek2...

ORANG kate...Anak 2nd xleh toleransi sket. kalu die kate yg tu betol, yg tuu je lah betol, yg laen salah.ada paham!!! haa...
AKU rase... diorang patutnye da bley blaja dr pengalaman org laen. ala, abang akak kan ade. so, observe la pape dr idop diorang tu. yg baek tu follow, yg x baek tu jgn dilayankan plak. maybe diorang dah nmpak yg mane baek buruk, sbb tu la kot diorang da decide ikut ckp diorang sendri. haehh, seske hatiii jek.. 

ORANG kate...x dinafikan, no 2 ni pemaaf n caring. tp jgn 'cube try test' diorg plak, diorang mmg anti kene bahan2 ngn orang laen, nak2 abg sendri.
AKU rase...mmm nk maap tunggu raye lah snang, kompem akan dimaapkan...kalo ade sape yg xnak maapkan anda, sepak je die. caring? sharing is caring...so mmg byk lah yg diorg bleh share2 kan. gune pendrive boley, gune gigi biru pon bolley~

ORANG kate...diorang x makan saman, saman jalanraye pon mungkin tmasuk skali. payah beno nk terima arahan. wat hal sendri lg baek. x ske kne paksa tp ske memakse. so, jenis ni mmg payah nk keje bawah orang, bukak bisnes sendri lg seswai. sbb tu rmai anak 2nd keje sendri.
AKU rase...ade betolnye jgk. kalu dlu kt skola jd pengawas, tp law kt skola tu diorg sendri yg pandai2 pinda akta.  sbb tu diorg dikurnia kebolehan membodek mak bapak yg lebih berkesan dr abang akak diorg. even dah terang2 diorang yg salah, tp pancing sket ayat manis, trus cair mak bapak...last2 abg akak pn tpakse la mngalah...adik le katekan~ kalu permintaan x dilayan, mulelah diorg plak yg layan feeling sorang2 kt blk. snang cakap, diorang ni keras kpale sket r, dieee jek yg btul

ORANG kate...diorg sume mende nk up-to-date.  
AKU rase... bgaya tu x salah.dah taste die camtu, lantak pii la kan. tp btol ke sume nye mst up-to-date?? rasenye cam x. pepatah Uganda ade mngatakan, "anak 2nd and barang 2nd hand mmg x dpt dipisahkan". so, sape yg tsepit kt tgh anak 1st n anak yg bwh2 sket ni mmg phm sgt la. pape,mesti anak 1st yg rasmi dulu, coz die yg lahir dlu. kte yg 2nd ni,wujud pas diorang, juz mnyambung je la harta pusaka tu. anak bongsu ade sambung dr kite x? besenye x...anak bongsu kan lg manja, mintak aje yg baru coz barang lame sume dah tahap menopause bile sampai turn diorg...

ORANG kate...anak 2nd ni independent sket. ngan sume orang die bley join huha huha. salu take care adik bradik n take care harta bende family.
AKU rase...x jgk kot. diorang kan ade sorang brada sista kt atas diorang, so diorang agak mgharap gak xtually. dependent atau mnumpang la snang cte. diorang kn anak 2nd, so trase slamat sket kalu ade brada sista bley tlg backup. take care psl orang laen? leadership tu mst ade coz blaja dr pengalaman brada sista yg jage diorg time dlu2 tu.kalu bab raging adik2 pon diorang agak pro. coz diorg pena taw cne bestnye jadi adik. so, ni la timenye nk dengki. tu la ko, sape suruh branak lepas aku! siap sedia lah ko jd orang suruhan...keh3

ORANG kate...diorg ni nampak je otai, gangster abes, tp hati ada lembut juga...lg 1, diorg x bleh kne tegur, kalo x mst wt muke...majok la konon...elleh
AKU rase... maybe Yus n Tauke kumpulan Jambu tu dua2 nye anak 2nd kot. patut ler muke legend hati cute. nk tegur tu boley, tp kne la timing n angle yg btul. x salah nk sound tp jgn la pkai loud speaker, ingat diorg ni pekak ker.. slow talk sudaaa. xtually diorg nk kan perhatian lebih. coz anak 1st, kompem2 dpt kuasa veto lebih sket. anak last pon same, anak paling snang nk bodek mak bapak. so anak tgh2 ni mule nk cari kelainan sket dr anak 1st n anak last ni, tu yg diorang wt kepale sendri. harap2 dpt perhatian...sob3

ORANG kate...diorg mat2 minah2 jiwang, karat ke x karat,itu kne check sendri. sanggup bkorban katenye, tp bukan menjadi korban.
AKU rase...xyah tunggu anak 2nd, kalu da hari2 layan cte korea, mak plak ptg2 layan sinetron indon, anak no brape pon x ksh. jiwang tu kan feeling, so xkan anak 2nd jek bley layan cte Kuch2 Hotak Hang, anak 1st xleh tgk?? snang cte, kalu da sayang tu, sayang jgk. xyah ler nk shy2 cat...miieeoowww~ woff2!

ORANG kate...Anak 2nd Anak Mak. sebab apa - sikit2 mak, sikit2 mak. apa pun mesti dia akan diutamakan oleh mak.
AKU rase... rrrr...ntah, aku bese nye...skit2 mama, skit2 mama...x sme kn?? ahha 


SH : anak KEDUA memang THERBAEK! Dafi pon anak kedua gak, BAEK PUNYEEEE~ =p

6 comments:

pandangkedepan said...

ahaha best2...berdasarkan semua dia atas, aku rasa semua betul...semua ciri2 tu ada kat adik aku...x lepas juga ada ciri2 kat kau...:P

Schafiq Hasyriq said...

alamak, lupe nk wt entry pasal anak 1st yg tinggi melampau...ahha =p

syana mizwateva said...

ank slung lak cmner ek?hehe..

Schafiq Hasyriq said...

anak sulung xtaw cter plak, kene tanye blogger yg anak sulung lah yer...hehe =p

purplelicious said...

sejibik mcm aku anak 2nd. sikit2 mama. sikit2 mama. hehe ;)

Schafiq Hasyriq said...

sikit2 xpe, jgn byk2...hehe