Sunday, August 21, 2011

Attention to budak FINAL year

sape dak final year kat sini, angkat tangan? 1,2,14,20,53,86...uih, ramai gak. da macam 1 batch aku dah. haha memang ramai pon coz tahun ni merupakan final year bagi budak2 batch aku kt UiTM Shah Alam ni. xtually entry kali ni aku lebih focuskan kat sesape jek yang berstatus student, x kira la kat mana pon korang study, yang penting tahun ni tahun akhir korang sebagai student. yang kira2 nak sambung further study tu lain cite lah. nak sambung master ke, PhD ke, ske hati. aku respect je kat korang yang still rajin n kuat semangat nak sambung memerah otak. kepada yang still study pon ok je nak usha entry ni...

ok, kepada budak final year, diulangi, kepada yang final year ye, sedarkah korang :

  • tahun ni tahun terakhir bagi korang memegang status sebagai student? pasni kad matrix / student card korang da x valid taw x? ye, memang betul 1 tahun = 2 sem. tapi setahun tu bukannya fully 365 hari korang jadi student. tolak cuti sem, tolak cuti raye, tolak MC sume? ade la dalam 9-10 gitu je kot. so, janganlah ponteng kelas. time is priceless dude, convert it as a nice memories! 
  • memori ini xkan berulang kembali bila anda da nekad nak stop study? feel makan cekedis sambil study  dalam kelas, tido bawah meja, twit2 bila study pon 1 ape x paham, meluahkan perasan dengan melukis kat meja study n whiteboard, snap gambar member yang kantoi tido atau tengah korek hidung, smoking kat atas bangunan faculty, lari2 dalam lecture hall, lepak online kat bilik study sampai ke pagi, lepak kat cafe sambil copy assignment, salin formula atau note kat casing calculator.
  • pasni da x dapat live under one roof. kalu pasni ade yang dapat kerja kat tempat yang same, maybe la kebarangkalian korang duk 1 rumah tu masih ada. tapi, ingat senang ke 10 orang housemate nak apply keje kat office yang same? sorang nak minta keje pon punya lah susah skang ni. so, ini lah tahun akhir korang bleh lepak same2 dalam 1 bilik kolej atau dalam 1 rumah sewa. bukan ape, duk same2 ni senang. senang nak study, senang nak g main futsal, senang nak g karok, senang nak lepak malam2. sumenya senang lah senang cite kalu compare duk asing2 kat tempat lain. pasni korang da x dapat nak main DOTA 1 rumah ramai2, x dapat nak main Counter sbelah2 ramai2, x dapat nak gelakkan member yang x score masa main PES, x dapat nak tolong rosak kan status update Facebook member yang tinggal laptop terbuka camtu jek, x dapat nak kantoikan mesej jiwang dalam handset member, x dapat nak tengok wayang ramai2 kat laptop, x dapat g kelas same2 merempit ngan moto pastu time balik kelas race sape sampai dulu. 
  • korang da x dapat nak wakil faculty dalam mana2 tournament kat dalam ni. nak kecik kan scope, korang da x dapat nak wakil kelas korang untuk join tournament anjuran faculty masing2. bayangkan, korang dalam final match untuk tournament futsal. penentuan sepakan penalty. anda orang terakhir yang mengambil sepakan. nasib pasukan di kaki anda. peluh menitis hingga ke dagu. sorakan awek2 di luar gelanggang menambah semangat, "come on Sapik, u can do it! go go go!" pastu "Sapik, we believe in u! make us proud!" pastu lagi "Sapik, please score it for me!!!" pastu tetibe "Sapik, u score, kita kapel! i lap u Sapik!" rrr?? dah2. berangan plak. sambung balik. dengan lafaz bismillah, mulakan langkah kanan, kemudian shoot dengan tenang. dup dap dup dap...*slow motion bola tu bergerak* dan...GOALLLLLLLLL!!! hoho heaven kan? kan kan? ahha 'market' tu beb! 
  • tahun ni merupakan Ramadhan terakhir korang sebagai student? tahun depannya Ramadhan korang da x bleh nak sahur ramai2 ngan roomate or housemate korang kat kolej or rumah sewa. xde lagi menu sahur nasi putih + telur mata + kicap n cili sos. xde lagi menu sahur dengan maggi cup. xde lagi sahur dengan air mineral jek. mungkin next time kat office plak atau pon kat kampung dengan family. atau mungkin dengan family anda sendiri?? sape taw kan kot2 da kawin kan... haha so, mase yang ade ni, jom la kita berbuka bersama kawan2. gi jalan kat bazar Ramadhan same2. wat BBQ kat tepi tasik seksyen 7 tu ke... bile lagi kan...kan kan
SH : "elleh, macam la lain kali xleh buat..." fine, memang la ada yang kita still bleh buat bila zaman da keje nanti. tapi, same ke feel dia macam zaman study? MEMANG X LAA.... study merupakan zaman yang best kot. jangan sia2 kan k...chill la, enjoy ur life! =)






6 comments:

Farhan said...

fuuhh.. menitis air mataku in mengenangkannya.. cewah!..hahaa

Schafiq Hasyriq said...

haha dah2...ko jangan nak sadis lebih2, cpt siap, kte gerak bzar skang. cepat!!!

Edy Fee said...

asal teruk sangat mkan maggie dlm baldi tuhaha

Schafiq Hasyriq said...

ntah ler...aku pn xtaw la. maybe saho utk smggu trus kot...haha

pandangkedepan said...

perghh...serius sedih aku baca entry ni...paling nak nangis part karok same2 tu...ahaha...
kenangan beb...last year ni kita tangkap gmbar puas2...giler gay..

tapi sem baru ni aku bz dengan caca aku...:P

Schafiq Hasyriq said...

sob3...aku pon sedih...sebab tu aku terpikir nk wat entry ni...juz untuk ingat kan kita2 jgk...wuuu =[

gambar? orait...tiap2 sem folder gambar makin banyak pe...haha =p