Sunday, June 26, 2011

nak jadi BLOGGER-BOY?


blog tu ape?

blog. bg aku, mende ni juz a medium utk meluahkan sesuatu. sesuatu tu depends kpd blogger tu sendri la nk letak pebende pon. coz blog ni luas n ade byk types. ade org wt blog ni juz utk personal things diorg sendri cam nk cite pasal "ini family saye", "kucing saye name tompok","atok saye dulu gengster kampung" etc.maybe jgk blogger nk cte pengalaman harian diorg cam "hari ni saye topup enset rm10 hengget","saye tsepak batu mase jalan on da way g skolah" etc.ade gak org wt blog ni da mcm diary pn ade.sgala mende yg jadi dlm idop diorg nk tulis.5 mnt skali nk update.bgn pg, g mnd, pkai bju, brekpes, g skola, bla3...sume2 lah snang cte.cte jiwang pn orait jek.itu hak diorg, kalu kte x suke xpe lah, maybe die suke.selain tu,blog jgk byk digunakan utk tujuan komersial atau snang cte tmpt nk wat duit o bisnes sampingan.yg psl click2 pastu dpt duit tu cte laen tp ni lebih kpd nk promote bisnes.besenye blogger akan msuk kan gambar, info psl bisnes, contact num, n link2 yg bkaitan kt sne.x kurang jgk org wt blog sbg ruang utk laporkan cte2 terbaru, contohnye cam berita sukan slain cte2 gosip artis.sekadar tujuan ilmiah n Islamic nk bg tazkirah n pedoman pn boley,xde salahnye dlm blog2 ni.skang nk lg maju, bley wat V-log atau snang cte video blog.tujuannye sme,nk bcerite,nk bkongsi tp juz diorg gune media elektronik cam handycam, cmera nset pn jadi.



siape blogger?

blogger merupakan pemilik blog tersebut,xyah ckp pn korg sume tawu.tp tawu ke korg cne ciri2 blogger ni?? sesebuah blog tu x smestinye ditulis o dimiliki oleh seorang blogger je,maybe diorg de wt group,kongsi password pastu x kesah la sape nk edit pon.utk anak branak pon boley jd.tp kebiasaannye, 1 blog tu hanyalah utk sorang blogger jek. pada pendapat aku la,blogger ni besenye org yg byk idea,suke bercerite n hepi go laki,asik ade je mende nk cte kalu lepak sesame,kire x boring r, suke bcakap tp maybe malu nk ckp o xde tempat o org yg seswai nk luahkan,sbb tu cite kt blog jek snang. beliau jgk maybe ske menulis, dpt A++ agaknye time exam karangan SPM dlu,sbb tu bjela2 perenggan die tulis dlm blog. kreatif sampai mcm2 exsesori pelik ade dlm blog die. stakat bunyi lagu bile login tu, nenek aku pn reti.blogger ni besenya org yg tahan lepak kt depan laptop slama berjam2 tanpa g memane.psg mp3 karok sorang2, men fesbuk, bace blog org len atau blogwalking ni mmg xtvt bese diorg bile dpn laptop.stalker la katekan.blogger ni maybe jgk org yg xde kawan, sbb tu x klua umah,lepak jek kt blk. maybe,x smestinya.maybe jgk seorg yg perahsia sampai susah sgt nk luahkn kt org laen n maybe jgk seorg yg pendendam smpai nk lepas geram pon kt blog.kutuk sne kutuk sni.nk kutuk kt fesbuk kang,kantoi plak.nk tweet kang, ade yg trase hati.maybe diorg rse blog merupakan medium yg plg sempoi,santai n slamat nk luahkan sume mende.baik buruk tu,setting la nawaitu sendri.




mane dapat inspirasi nak stat wat blog?

org kate,x try xtawu kan.same la cam aku jgk.xde sape pn nk ngaja aku scara formal cane nk wt blog ni.mule2 mmg maen blasah jek, janji ade.mse mule maen intenet dlu mmg da dgr pkataan 'blog' ni tp xtaw pon pebende mende alah ni.pas da usha2 lme sket bru la paham.minat utk menulis tu mmg da lame ade sejak zaman PMR SPM lg, tp utk siyes dlm ber-blog2 ni take time sket.bkn ape,bdk baru la katekan.kne byk tgk2 org dlu.antara blog terawal yg aku usha ialah blog mamat ni, Zack Zukhairi. dlu usha pon sbb member aku si Panjang ni yg tunjuk kan.pas usha 1 entry, best plak, usha lg 1, pastu 1 lg.pastu mule la aku tpikir, bile aku nk stat ek.blog Zack Zukhairi ni cam best coz de katon2 sket yg die sndri lukis.pastu idea n cara penulisan die pon cam orait gak r bg aku. utk jd blogger best cam otai2 bkn snang, ambik mase gak. pengalaman tu penting. even bru stahun jd blogger, aku tetap cube baiki yg mne x best. tgk post lame n post yg latest pn da nmpak beze,dlu cte pn cam xde idea, ayat pn skema. isu penggunaan bhs pengantaraan tu bese la, ikut mood. kadang2 "aku-korang-wa-lu-saye-awak".tu sume kne ikut timing n entry yg ditulis, bru ade feel.segale salah silap o yg trase hati tu, mintak maap je la ye...




mane dapat idea nak merapu2?

idea besenya dtg scara spontan. siyes x tipu. tetibe jek, haaa...nk cte psl bla3 la, tetibe, haaa...nk cte psl tu lah.mmm x best,cte psl ni lah plak. so, idea ni x tentu mase die dtg. kekadang dlm toilet pn die bley dtg kalu die nk. kekadang kalu kte mencari sgt pon x jumpe jgk. once idea dtg tu, cecepat la save kt memane. idea jgk bley dtg time kte lepak ngn mmber2. time tgh borak2, time tgh study, tgh mkn, tgk tv etc. blogger pn de gak copy idea best dr blog2 org laen. stakat copy idea tu ok lg, tp jgn la sampai 100% copy paste die nye penulisan. x ori x best la der. slain tu idea nk mnulis ni dtg nye dr buah pikiran org laen, contohnye cam dr member2, "weh, cte r pe yg best nye ko keje kt sne?", "weh, sbelum ko kawen, pebende lg yg ko rase nk wt time bujang ni?", "weh, kasi taw r sket pebende wishlist yg ko nk sbg hadiah besday ko nnt?". lebey kuang camtu la idea2 yg bley kte amek point nk merapu nnt. bile da femes cam blogger Hanis Zalikha, post 1 word pn followers tetap nk bace gak. blogger laen2 pn byk yg best jgk, so dunia blog ni mmg luas.




personaliti merapu pilihan?

Adlin Aman Ramlie. ye aku tawu die bkn seorang blogger. tp aku suke idea die. die orang seni, so byk la ideologi2 yg kadang2 aku sendri pn x terpikir dek ayat2 die yg bebelit tu. pemikiran die yg critism buatkan aku byk bfikir blk. personally,aku rse die seorg pengkritik yg best. die pikir beyond the limit, beyond the expectation. bile kte pikir blk ape yg die ckp tu, ade betul nye jgk. even ayat die kasar, tp itu la tugas pengkritik, utk mengkritik. kalu nk puji yg best2 jek, mmg xde improvement nk dibuat,sume da sedap. cara orang seni befikir x same cam orang sains bfikir. kt skola menengah dlu pn da sedia asing dak2 sains n dak2 sastera. orang seni ni fikiran die abstrak sket, susa nk predict, sensetip. kalu kte sme2 pandang gambar sebuah kete, silap2 diorg ckp diorg nmpak gambar sebuah kapal selam. haa,cne tu?? pelik an?? mmm....



last soklan, same cam entry post ni, best ke wat blog?

best ke x?? mm...snang cte, bgantung kpd minat r. kalo korang mnt bab2 cuci kete, mesti korang kate best kalu dpt keje kt carwash. sme jgk kalu korang minat motong rumput tepi jalan, mesti korang kate best dpt lepak tepi highway yg ade pdg ragut tu. so, sme jgk cam jd blogger ni. bg yg mnt, sume kate best. tp 1 je la korang kne ingt, blogger ni pon manusia jgk. so manusia x lari dr kesilapan n x boley nk memuaskan hati sume pihak. standard la tu kalu ade yg support korang n x kurang jgk yg cube jatuh kan korang. time ade yg support,mmg sedap jek dgr. tp tibe time yg kutuk post entry korang tu, sabo je la. maybe diorg xde jiwa blogger cam korang. pendapat setiap org mmg laen2, kepala jek same bulat, otak nye laen2 size. salah silap tu kire adat la. sape yg x pena wt silap. so, akhir kate, nk jd blogger kne la sempoi, brani terima kritikan n x kering idea utk meneruskan dunia blog ciptaan korang sndri..



SH : kucing kt atas ni maybe jln lupe pkai contact lense kot, tgk anjing nmpak cam biskut je

2 comments:

pandangkedepan said...

wah si panjang tu di sebut selepas zackzukhairi...bangge nye..ahaha

entry kau ni aku paling suka...nmpak matang sikit...bgus2..

aku pulak tgh kering idea ni...tolongggg...:D

Schafiq Hasyriq said...

haha ni pon aku tgh xdek idea, tetibe lak trasa nk tulis psl menatang ni...

si panjang?? siape die tu? mst macho kan.. fuh =p