Thursday, June 16, 2011

sudut mari berCERITA



kalau korang tonton sesebuah muvee, x kesah la drama ke, filem kt pawagam ke, mesti korg bley agak kan ape jd part seterusnye...kan3...standard la tu...bese nye sesebuah filem tu jln cite die x lari jauh mane pon. last2 camtu jgk die nk tunjuk, last2 camtu jgk ending die..so, salah ke?? x...mne ade salah, dah cenggitu jln cte nye, dah cenggitu skrip nye, ape nk buat. xkan tajuk cite "Ada Apa Dengan Cinta" nak cite pulak psl ape barang yang de jual  kt kedai runcit Mutusamy ? xkan tajuk cite "Karak" nak cite pulak psl pasar Kokdiang ? tapi ade jgk kemungkinan tajuk cte "Transformers" tu nak cite psl cane negeri Melake tu bley dpt name Melake nye. dan ade kemungkinan jugak cte "The Lord of The Ring" tu nak cite betapa adventure-nye pjalanan tunang Abang Dol nak pulangkan cincinnye. bagaimane pula dgn cite "300"? mungkin ctenye psl harge servis mencuci sbuah kete Myvi baru."Fast n Furious" plak?? ape yg Fast n ape yg Furious nye?? itu kte XTAWU.

tp ape yg kte TAWU...


  • kalau cite psl CINTA jek, kalau part2 nk temenung ngn awex tu atau part2 nk tunjukkn yg die stress putus cinton, kompem die shoot kat area2 atas bukit, pastu camera angle mesti tunjuk area bandar nun jauh kt depan diorg tu sambil diorg lepak kt tepi kete. member aku Akmal ckp, area bukit kt sbelah uma die yg area Ampang tu mmg top utk shooting part camni.maybe pengarah nk promote bandar KL agaknye, bgs la tu, nawaitu yg baik tu penting, mjana ekonomi negara. tahniah. *salute spring!
  • kalau cite psl SUKAN plak. 1st, kompem team hero menang, tu for sure punye. 2nd, kompem gol last2 minit. Contoh paling tepat, kalau cite ni psl basketball atau netball atau pape je lah yg jaringkn sbegitu rupe. fuh, slagi mase x tinggal 1 saat nak abes, slagi reff tu x tarik nafas nk hembus wisel kt mulut, kompem x gol nye derrr...lg 1 kalu korang pasan, angle camera die plak mst die wt slow-motion smpai la bola tu slamat landing kt dlm jaring. n smentara nk tunggu bola tu msuk dlm jaring, camera mst shoot kt muke2 diorg yg wt2 melopong n x sangke bola tu akan msuk.kejap shoot muke player, kejap muke reff, kejap muke pom2 girl, kejap muke coach.last2....GOLLLLL sume mlompat2,peluk2 cam sakai.lg 1 contoh, ni kalo bola sepak plak, kalu hero nk score tu, mst die wt bicycle-kick nye skill xpon half-volley...adesss gol nk lawo jek!
  • kalau cite POLIS plak, team polis lwn team jahat, bilangan diorg mst lebih kurang jek. maksud aku, kalo team jahat tu ade 5 org, team polis tu mst lebih kurang 5-6 org camtu gak coz besenye 1 unit x rmai. mak ai, giler gempak. mak bapak aku pon polis, tp xde la sterer diorg dlm cte tu. tp in reality nye, mmg kalu nk wt operasi tgkap penjenayah tu, kompem bwk 4-5 kali lebih rmai dr diorg.xpe lah, kte kne paham, bajet pon kne pikir jgk. xkn 1 episod, nk byr gaji utk 1 balai kn. tp yg x tahan nye, 1 unit ni bley cover sume keje. unit2 laen nye kje pon diorg sapu. Polis maritim , polis hutan, RELA, sume kes diorg tlg. bgs jgk, slagi keselamatan negara terjamin an...an3
  • kalau cite JAHAT plak, otai2 pailang la kirenye, pegang 1 malaya punye otai, mesti bisnes utama diorg ialah dadah. mmg kene lah tu, dadah kan musuh no 1 negara. x kesah la psl tu kn. tp kalu diorg nk transfer duit tu, mesti scene yg same digunakan, diorg akan jumpe secara 2 kumpulan kt 1 tmpt yg kompem korg xkn nampak adenye plakon xtra,sunyi la mksudnye,slain tu kt club2 pn femes jgk smbil ade pompuan GRO kt bwh ketiak kiri kanan, big boss same big boss turun padang, kuncu2 kt blakang ade la 3-4 org wt muke kerek smbil pgg pistol. pastu boss mst akan bukak beg yg berisi duit byk2. duit mst rm100, singgit x maen. pas tunjuk2, bisik2 sesame sndri, puas ati, tutup beg, salam. kalu nk nmpak kelainan sket, pastu tetibe jek polis muncul, msing2 gelabah nk cri kete....pastu
  • masuk part TEMBAK-MENEMBAK plak. kompem! penjahat yg kuncu2 ni kene tembak skali jek da mati. mati plak nk dahsyat, tpelanting kemaen. maybe nk puaskn ati pengarah agaknye. tp kalu pangkat2 boss atau bwh sket dr boss ni, mst diorg dpt ngelak. xpon nk panjang kn scene sket, bmula plak adegan kejar-mngejar smbil mnembak tp x kene. 2-3 kali polis shoot, bru kne sorg. pastu 2-3 kali mngelak, mati lg sorg. big boss kompem mati last. name pon boss kan , pebarang kalu mati 1st, wt malu kt kuncu2 jek. tp kalu polis kne tembak plak cne?? kebiasaannye x mati....hero katekn. kalu tkene pn, mst sempat punye g htr hospital...kalu x sempat jgk, mst ending cte tu ngn scene kt kubo..isk3 sadis sunggoh!
  • yg ni paling best n paling femes rsenye kalu kt drama2 tempatan ni. cite KORPORAT. scene : mst opis yg bapak besar punye, company kecik2 x maen. pangkat : hero die mst taraf2 CEO o big boss, xkan punye jd cleaner. tempat : yg wajib nye kt blk boss, n lg wajib scene ketuk pintu pastu de org tanye "boss panggil saye?" pastu si boss mnjawab "haaa bla3...sile duduk".jarang plak aku pasan diorg pas ketuk bg salam.maybe ade, tp x byk laa. slebihnye scene dlm mesyuarat. dan topic nye, x laen x bkn, mst psl keuntungan syarikat. n korang mst femes dgn dialog... "ye dato,kte bjaye mndapatkn tender 50 juta tu, bla3..." , "ye dato, keuntungan kte smakin meningkat...tahniah dato...bla3.." , "ye dato, bagaimana dgn projek 160 juta tu dato, da siap? bla3...". slain di blk msyuarat, dialog2 ni jgk korang bley dgr kt scene diorg maen golf.tp knape golf ek, futsal xbley ke? time brenang2 kt kolam ke? xley eh dato?? ye dato??

SH : same2 lah kte support cte Melayu, best gak pe...Karak seram kn?? kan3? *tgn aww kt dada,mate tgk atas. ^^

5 comments:

pandangkedepan said...

kalau scene ice skating macam mana plak???...:D

Schafiq Hasyriq said...

haha tetttt...rsenye scene cmtu x pena tgk lg...bgs gak klu try ek =p

Farhan said...

cite pasal mlm pertama xde ke? :p

Schafiq Hasyriq said...

good idea! ape kate ko tlg wt kn...best bce ko nye...hehe =p

Dhiya Fariza said...

haha lawak2.